Dropper.gif (19095 bytes)Sosyal Hayat
Home Yüksek Okul Tarihçe Sosyal Hayat Eğitim

BU SAYFA BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM BÖLÜMÜ ÖĞR. GÖREVLİLERİ VE ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR...

 

        Anadolu'da Türklerin ilk yerleştikleri merkezlerden biri olan Kemaliye, zengin bir kültür ve folklora sahiptir. Bazı yıllarda zorunlu olarak ara verilsede 1970 yılından bu yana düzenlenen "Eğin Şenlikleri"; özellikle yoğun nufus erozyonuna uğrayan ilçede, iç turizmi canlandırmak, yıllardır gurbette bulunan binlerce Kemaliye'linin sılayı ziyaretlerine zemin hazırlamak ve ekonomik hayata canlılık kazandımak amacıyla yapılmaktadır. Yöreye has kültür değerlerinin korunarak nesiller arası irtikalini sağlamada ve diğer taraftan ilçe için hayati önem arzeden projelerin hayata geçirilmesinde Kemaliye'liler büyük titizlik göstermektedirler.
        İlçe ve bağlı tüm köylerinde telefon bulunmaktadır. Merkezde 1000'lik, Dutlucada 500, Başpınarda 200, Kozlupınarda 200, Kışlacıkta 200'lük otomatik santral olup, harmankaya grubundaki 7 köyü Divriği ilçesinden otomatik numara almışlardır. İlçe haberleşmesi radyolink hattından sağlanmaktadır.
        İlçeye bağlı tüm köylerde elektrik mevcuttur ve şu anda ilçe merkezinde 8 televizyon kanalı seyredilmektedir.

evler.bmp (783734 bytes)      Kemaliye'de Devlet-Vatandaş işbirliğinin önemli ve çarpıcı örnekleri mevcuttur:
     Bunlardan biri Taşyolu projesidir. Kemaliyeyi Erzincan-Sivas karayoluna bağlayacak ve böylece Malatya'dan dolaşmaya gerek olmaksızın Ankara-İstanbul mesafesini 200 Km. kısaltacak olan bu proje Kemaliye için hayati önem taşımaktadır. 1949 yılında başlayan ilk çalışmalar 1993 yılında canlandırılarak Devlet-Vatandaş işbirliği ile yürütülmektedir. Taşyolunun en önemli kısmı, Kemaliye'nin karanlık kanyonuna paralel olarak açılan tünellerdir. Bir diğer örnek ise Başpınar köprüsüdür.

         Keban Barajının  yapılmasıyla bir çok köprü sular altında kalmış ve Kemaliye ile Başpınar nahiyesi ve bağlı 23 köyünün bağlantısı kesilmişti. 25 yıl boyunca kayık ve feribotlar ile ve büyük zorluklarla irtibat sağlandı. Nihayet il özel idaresi öncülüğünde yöre halkı ile yapılan iş birliği neticesinde 1997 yılında 67.5 metre ana köprü ve 16 metre ek köprü olarak toplam 83.5 metrelik Başpınar köprüsü hizmete açıldı.